SZÉCHENYI 2020

A fabeton mint anyag

Mi a fabeton?

A FABETON portlandcement kötőanyagból és ásványosított puhafa aprítékból előállított könnyűbeton, amely egyesíti a fa és a beton kedvező épületszerke­zeti tulajdonságait és valamennyi összetevője természetes anyag. A FABETON építőanyagok alkalmazása több mint 60 éves múltra tekint vissza. A termékek alapanyaga azonban szálszerkezetében, keverési receptúrájában, színezésében alapvetően eltér az egyéb könnyűbeton termékféleségektől. Jellemzője a kétlépcsős aprítási műveletnek köszönhető ún. törtszálas szerkezet. A magában is kedvező hőtechnikai paraméterekkel rendelkező fabeton kiválóan kombinálható kavicsbetonnal, és más, jó hővezetési tulajdonságú szigetelőanyaggal, mint például ásványgyapottal vagy különféle polisztirol táblákkal.
Ezekkel a kiegészítőkkel és a rugalmas gyártási sajátosságokkal teljesíthetőek olyan egyedi igények, mint a nagyfokú hangelnyelés és hang­gátlás egyazon szerkezettel, a fokozott hőszigetelés kis vastagsági méretek­kel, vagy a magas páratartalmú épületek nagy hőszigetelésű falazatának kivitelezése. A FABETONból készülő épületszerkezetek sajátossága, hogy a tartószerke­zeti és az épületfizikai részek jól elkülönülnek, így külön méretezhetőek. Az adott követelményekhez a legmegfelelőbb FABETON építési elemek kivá­lasztásával gazdaságos épületszerkezetek építhetők. A folyamatos technológiai fejlesztések egyik fő iránya az egyes FABETON termékcsaládok gyártásához használt, különböző szálszerkezetű és tömörsé­gű olyan fabeton alapanyagok előállítása, melyekkel tovább javíthatóak a termékek hőszigetelési-, akusztikai- és méretpontossági paraméterei. A másik fontos fejlesztési cél, a hangelnyelési paraméterek további javítása mellett, a mintázott felületű akusztikai gyártmányok választékának bővítése.

Természetes alapanyagok – környezetbarát gyártástechnológia

A FABETON termékek alapanyagai – a fa és a kő – a legősibb, legtermésze­tesebb építőanyagok. A gyártás során felhasznált puhafa aprítékot a farönkök feldolgozása során keletkezett, kéreg nélküli fűrészipari hulladékból állítják elő. A kő, cement formájában kerül bedolgozásra a betonkeverés fázisában. A fabeton így egyesíti a fa és a beton kedvező építéstechnikai tulajdonsá­gait. A gyártás során keletkező törmelék és vágási hulladék visszadolgozha­tó a technológiai folyamatba.

Vízálló, tűzálló, fagyálló és kiváló páraáteresztő. Az aprítékszálak ásványosítása a fabetont tűz- és vízállóvá teszi, amit tovább javít a szálak cementbevonata. Nyitott pórusú szerkezetéből adódóan a fagy nem károsítja, ezért a szabadban is tárolható. A szálas fabeton páradiffúziós ellenállása kicsi, így páraáteresztő képessége magas. Mindezen tulajdonsá­gai hozzájárulnak a kiváló lakóklíma kialakulásához.

Kiváló hő- és hangszigetelő

A kész FABETON szerkezetek általában többrétegűek. A tartószerkezetet biztosító kitöltő beton viszonylag nagy felülettömeget eredményez, amely je­lentős hőtároló képességet kölcsönöz a szerkezetnek. Ellenáll penészesedésnek, gombásodásnak és állati kártevőknek, nem szívja magába és nem tárolja a vizet, ezzel nem rontja a hőszigetelő képességet. Az ásványosítás szerves anyag mentessé teszi a fát.

Alacsony térfogatsúlyú

A FABETON testsűrűsége cca. 1/3-a a hagyományos építőanyagoknak, így a nagyméretű rakatok is gazdaságossá teszik a szállítást. A kis elemsúly miatt a beépítés helyszínén az elemek mozgatása és a falazás nem jelent nehéz fizikai munkát.

Könnyen megmunkálható

A FABETON elemek egyszerű famegmunkáló szerszámokkal, nagy pon­tossággal fűrészelhetőek, fúrhatóak, darabolhatóak. A szerkezetben el­helyezendő vezetékek, kapcsolók süllyesztékei, hornyai fészekfúróval, ho­ronymaróval könnyen kialakíthatóak.

Felhasználása változatos

A FABETON elemek az épület szerkezetében bármely más építőanyag­gal összeépíthetőek (pl.áthidalók, béléstestek, szigetelőlapok stb.), mivel méretüket tekintve illeszkednek az általában alkalmazott modulrendszer­hez, cementkötőanyaguk révén pedig rendszerbarátnak tekinthetők a szi­likátbázisú anyagokkal. A derékszögtől eltérő falcsatlakozások is egyszerűen falazhatók. Nagy tömegű szerelvények
tartószerkezetét a betonmagba kell dűbelezni.

Kiváló vakolattartó képességgel rendelkezik

A FABETON termékek felülete porózusan érdes, amely vakolaterősítő háló nélkül is kiváló vakolattapadást tesz lehetővé. A szerkezet pára-áteresztő tulajdonságának megőrzése érdekében, célszerű a FABETON felületeket páraáteresztő vakolattal lezárni.

Gazdaságos, gyors falazást tesz lehetővé

FABETONból a kis térfogatsúly miatt viszonylag nagy méretű elemek is készíthetőek. A vibroprésen gyártott elemek méretpontosak, nút-féderes végkialakításúak. A rendszerhez a „hőhíd-mentesség” biztosítása miatt idomelemek – falvégelemek, sarokelemek – is tartoznak. ezen elemek alkalmazásával a falazás könnyű és „haladós”. A kitöltőbeton beöntése a kivitelezés méretétől függően konténeres kiöntéssel vagy kézi vödrözés­sel egyaránt hatékonyan megoldható. A kitöltő beton általában alacsony cementtartalmú (C6-24/F2, C8-24/F2) lehet, amely összköltségében is rendkívül kedvező falazatot eredményez.

Földrengés-biztos

A FABETON falszerkezetek statikáját adó kibetonozásokkal egy rejtett betonrácsszerkezet alakul ki, amely a – régiónk földrengési skálájára jel­lemző erősségű – rengés esetén alkalmas a vízszintes terhelést jelentő erőhatások felvételére.

A FABETON termékek választéka

A FABETON termékekkel a ház szerkezetkészre építhető: a fő- és vá­laszfalak, valamint a födém megépítéséhez gyártott termékek mellett az esetenként szükséges hőszigetelő lapok is a FABETON rendszer részét képezik. de azonos anyagból elkészülhet a kerítés is illetve számos más építő- vagy díszítő elem, pl. virágláda.